The Grand

Denver, Colorado

Former freight yard becomes a destination for urban living.

The Grand, a Shorenstein Mixed Use Development in the core of Union Station neighborhood, is one of Denver’s most exciting new projects. The design concept for the buildings and site take their cue from the site’s history; once a freight yard for the Union Pacific Railroad. Working collaboratively with SA+R Architects, Dig Studio designed unique exterior spaces for resident’s use and enjoyment as well as visual interest from sixteen floors above.

 

The tower and podium complex sports three roof decks, two on the fourth floor and one on the 23rd.  The centerpiece of the north tower’s deck is a linear lap pool.  Fitness room activities spill out onto this deck, flanked by lounge space and plantings. The shade structure makes day use more comfortable and at night provides a roof for the fire pit and dining area. The south tower’s deck has a foodie theme. Angled garden beds give residents an opportunity to grow vegetables to prepare at the nearby outdoor kitchen. An oversized harvest table stretching beneath a linear steel pergola makes entertaining a large group with the view of the city lights beyond a festive occasion.

  • A richly patterned curb-less Woonerf leads from Chestnut Place to the site’s core. It’s pavers texture and color bring scale to the space.

  • Beyond the Porte Cochere, an angled steel wall frames a gateway into the semi-public courtyard.

  • At the end of the space a tall steel and stone wall defines an entry to the light-rail station beyond.

Related Projects: